Rente op rente berekenen

Door het rente op rente effect stijgt uw spaargeld sneller dan verwacht. U ontvangt immers rente over uw inleg, maar ook over de rente van de voorgaande jaren. Om te weten over hoeveel jaar uw geld is verdubbeld of hoeveel uw spaargeld is over 10 jaar kunt u de rente op rente berekenen met een formule of simpel weg met een calculator die te vinden is op diverse website’s.

Het bedrag aan rente wordt na verloop van tijd steeds groter in tegenstelling tot een rekening met enkelvoudige rente. De formule om de rente op rente te berekenen voor een bepaalde periode is:


rente op rente bereken formule

rente op rente berekenen met een formule

De 72 regel:

De 72 regel is een erg handige en snelle manier om te bepalen in hoeveel tijd u uw beginbedrag heeft verdubbeld bij een bepaald rentepercentage. Als u 72 deelt door het rentepercentage dat u ontvangt, dan weet u hoeveel jaar het duurt voor een verdubbeling van het beginbedrag. Er zit een kleine afwijking in, maar ondanks de afwijking is het een zeer snelle methode.


Bijvoorbeeld u vraagt zich af na hoeveel jaar u uw geld heeft verdubbeld bij een rentepercentage van 5%. Dan deelt u 72 door 5 en dat is ongeveer 15 jaar (14.4 jaar). Na ongeveer 15 jaar is uw ingelegde geld verdubbeld. Hoe hoger het rentepercentage des te sneller is uw geld verdubbeld.

Een gedachte over “Rente op rente berekenen

  1. micheal

    Erg interessant om te weten hoe je het met de rekenmachine kan uitrekenen i.p.v. simpel een speciale calculator op internet. Natuurlijk is het wel sneller om het met een calculator uit te rekenen.

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *